Ali bomo robote v zdravstvu klicali »zdravnik«?

Ali je družba pripravljena sprejeti nove vloge tehnologije v zdravstvu?

Ali bomo robote v zdravstvu klicali »zdravnik«?

Ali ste pripravljeni na to, da vas pregleda zdravnik-robot? Morda smo na pragu robotske revolucije v zdravstvu. Tehnologija bo spremenila način izvajanja zdravstvene oskrbe, še posebej robotika pa ima potencial za revolucioniziranje zdravstva na področjih od kirurgije do neposredne oskrbe bolnikov.

Medtem ko preobrazba zdravstva hitro postaja tehnološko uresničljiva, bo morda naše socialno razmišljanje tisto, ki bo potrebovalo največje spremembe, saj bodo nadzor bolnikov na daljavo, tiskanje 3D in napredna robotika revolucionizirali medicino. Ali smo se torej pripravljeni prilagoditi in sprejeti tehnološke inovacije v industriji, ki v veliki meri temelji na človeški interakciji?

Klicanje zdravnika-robota

Glede na raziskavo, ki jo je podjetje Epson izvedlo o delovnem mestu prihodnosti, je realnost, da bi nas pregledal zdravnik-robot, še nekoliko oddaljena, vendar je že prišlo do bistvenega napredka.

Robotika in umetna inteligenca bosta imeli ključno vlogo v kirurgiji prihodnosti. Naša raziskava je razkrila, da se 46 odstotkov delavcev v zdravstvu zaveda možnosti uporabe robotov in se strinja, da bosta kirurgija in diagnostika s pomočjo robotov z umetno inteligenco revolucionizirali zdravstveno industrijo. Nadaljnjih 34 odstotkov se zaveda in se strinja tudi s tem, da bosta zdravljenje in nega, ki jo bodo izvajali roboti z umetno inteligenco, revolucionarna, s čimer bodo sproščena sredstva, s pomočjo katerih bodo profesionalci na področju medicine imeli bolj dejavno vlogo.

 

Roboti širijo pristop k negi bolnika

Tradicionalni pogled na zdravnika, kot ga razumemo danes, ne bo izginil, temveč se bo razvijal s pojavom nove tehnologije. Ker bo potreba po podpori in funkcijah nadziranja zajeta ter bodo nove tehnološke zmogljivosti omogočale takojšen dostop do podatkov in analiz, bodo zdravniki imeli več časa za osredotočanje na bolnike kot posameznike, tako da bodo lahko bolje razporedili svoj čas in svoje znanje.

Pravo vprašanje v zdravstvu bo nato postalo vprašanje sprejema in uporabe te transformativne tehnologije. Do katere mere bodo bolniki dovolili, da njihovo zdravje v sektorju, ki temelji na človeški interakciji, nadzira tehnologija?

 

Prihaja zdravstvo prihodnosti

V teh tehnoloških napredkih je že mogoče prepoznati izboljšave na področju oskrbe bolnikov in splošne koristi za zdravstveno industrijo. Poraba denarja za tehnologijo v zdravstvu že beleži visoko rast, pri čemer je samo za tržišče umetne inteligence za zdravstvene namene predvideno, da bo do leta 2021 naraslo za 41 odstotkov CAGR, za tiskanje 3D v zdravstvu pa se pričakuje, da bo do leta 2025 vredno 6 milijard ameriških dolarjev.

Ponujena resničnost predstavlja osupljivo evolucijo, zagotavlja večjo učinkovitost, bolj strukturirano nego in posledično boljše klinične rezultate za bolnike. Zaradi prizadevanja za zagotovitev primernih izobraževalnih sistemov, okvirov za izobraževanje, potrebnih bolnišničnih zmogljivosti in izboljšanja prakse pravi izziv morda ne bo končni rezultat, temveč bodo bistvene ovire, ki jih mora industrija premagati pri uvedbi te spremembe – v veliki meri sprejem s strani bolnikov.

Želite izvedeti več?

Celotno poročilo z vsemi informacijami lahko prenesete tukaj: